De stille dwang van Fortnite Battle Royale

Fortnite battlepass

Fortnite Battle Royale is in minder dan twee jaar uitgelopen tot een succesvolle game met wereldwijd meer dan 250 miljoen spelersIn dit tweede deel van de blogserie over Fortnite Battle Royale, beschrijft de 14-jarige scholier en gamer Bas hoe de aantrekkingskracht van deze populaire game ook negatieve kanten kent: de stille dwang van Fortnite Battle Royale.

Update: 20 augustus 2019

10 weken battlepass

De makers van de game Fortnite Battle Royale bieden veel producten aan die inspelen op schaarste. Je krijgt hierdoor het gevoel dat je snel even online moet, anders loop je iets mis of bereik je je gamedoelen niet. Een voorbeeld hiervan is de battlepass. De battlepass kost 10 euro en is 10 weken geldig. Om alle levels in de battlepass te halen, moet je veel games spelen, wat tientallen uren kost. En dat gaat niet altijd omdat je ook andere dingen te doen hebt, zoals huiswerk of sport. Dat zorgt ervoor dat je gaat twijfelen of je de tier 100, het eindlevel, wel gaat halen. Zeker als je tegen het einde van de 10 weken loopt. De dwang om snel even online te gaan om te spelen is hierdoor groter. Je kiest hier dan liever voor, dan die tijd te besteden aan het leren voor een proefwerk. Je hebt er toch 10 euro voor betaald en je wil die tier 100 echt bereiken. Zo snel mogelijk. Zeker ook als je hoort dat je vrienden al in een hogere tier spelen dan jij.

Vrienden bijhouden

Elk gezin heeft eigen regels. Sommige vrienden hebben de regel om alleen in het weekend te gamen of pas na 17 uur. Andere vrienden mogen online wanneer zij dat willen, als ze maar goede cijfers halen op school. Als je met je vrienden samenspeelt, is het belangrijk om op ongeveer hetzelfde niveau te spelen. Net zoals in een hockey- en voetbalteam. Je begrijpt dat de vrienden die meer uren besteden aan gamen, ook veel beter en verder zijn in de game. Dat zorgt ervoor dat je je vrienden moet bijhouden, anders willen ze niet meer samen spelen en lig je eruit. Het verlangen om tussendoor snel een potje Fortnite te spelen wordt hierdoor groter. In periodes dat je veel huiswerk hebt en geen tijd hebt om in het weekend te gamen wordt dit verlangen groter. Je komt dan eigenlijk tijd te kort en dat is flink balen.

De stille dwang van Fortnite

Nieuwe items in de shop. Ook op schooldagen.

Meerdere keren per week worden er nieuwe items in de shop aangeboden. Soms biedt Fortnite een item gratis aan. Je kunt dan een exclusief dansje of een toffe skin alleen maar op één bepaalde dag of binnen een bepaald tijdsbestek kopen. Hierdoor wil je per se online, ook als je op school bent of veel huiswerk hebt. Als je dan besluit snel die bijzondere skin te kopen van je gespaarde V-bucks, wil je natuurlijk ook even je skin uitproberen in een spelletje. Voor je het weet zit je dan langer te gamen, dan je eigenlijk van plan was. Zo lokt Fornite je ook elke keer de game in.

 


De blog de stille dwang van Fortnite Battle Royale is het tweede deel van de blogserie over de aantrekkingskracht van Fortnite en is geschreven door de 14-jarige scholier en gamer Bas.

De complete blogserie lezen?

1: De aantrekkingskracht van Fortnite Battle Royale

2: De stille dwang van Fortnite Battle Royale

3: Ins en outs van Fortnite: hoe blijf je bij?

 


SocialmediaIMPACT is gespecialiseerd in mediawijsheid en verzorgt teamtrainingen, ouderavonden en gastlessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO.