Wat doe je als je gescamd wordt? Als je denkt dat je met een leeftijdsgenoot aan het gamen bent, maar het blijkt een oplichter te zijn? Welke reactie kun je van je omgeving verwachten en is dat terecht? In dit tweede deel van de blogserie Oplichting binnen game communities vertelt de 15-jarige scholier en gamer Bas hoe een teamgenoot van hem werd opgelicht.
Een teamgenoot van mij had begin dit jaar een Britse jongen ontmoet in een random duo match op Fortnite. Dat is een modus die je kunt selecteren, waarbij je met z’n tweeën strijdt tegen anderen. De Britse jongen had gevoel voor humor en was een goede speler. Ze chatten via Instagram, spraken regelmatig af op Fortnite en wonnen de een na de andere game. Zo ontstond er een online vriendschap. Op een dag kreeg mijn teamgenoot een skin van hem cadeau, die hij graag wilde hebben. Dat gebaar versterkte de vriendschap.
Geld lenen
Totdat de nieuwste Battlepass uitkwam. De Britse jongen had op dat moment onvoldoende saldo om de Battlepass te kopen. Hij vroeg mijn teamgenoot of hij hem 10 euro wilde lenen. Hij zou hem terugbetalen met een PlayStation4 cadeaukaart (ps4 giftcard), dan hoefde hij hem ook geen Paypal of bankrekening gegevens te sturen. Veel veiliger zo. Mijn teamgenoot maakte het geld over en kreeg na een half uur bericht dat het geld nog niet binnen was. In de veronderstelling dat er iets mis was gegaan, maakte hij voor een tweede keer 10 euro over en zijn Britse vriend bedankte hem hiervoor. Zoals afgesproken ontving mijn teamgenoot de volgende dag de ps4 giftcard code. Bij het invoeren van de code kwam mijn teamgenoot erachter dat de code nep was en hij realiseerde zich dat hij gescamd was. De Britse jongen had ondertussen zijn account gegevens gewijzigd en was onbereikbaar op Fortnite en Instagram. Mijn teamgenoot voelde zich belazerd. Niet zozeer om die 20 euro, maar vooral om het bedrog. Hij dacht al die tijd met een vriend te gamen.
Ouders
Mijn teamgenoot vertelde het zijn ouders, die boos op hem werden. Twintig euro was een maand zakgeld, hoe kon hij nou zo naïef zijn? Ging er dan geen lampje branden toen hij vroeg om het geld nogmaals over te maken? Hadden ze hem niet vaak genoeg gewaarschuwd? Ook zijn vrienden vonden hem stom: “Je maakt toch geen geld over aan iemand die je online hebt ontmoet?”
Allemaal verwijten die hij zelf ook al bedacht had. Maar toch was hij gescamd. Simpelweg omdat het voelde als een vriendschap. Ze hadden regelmatig met elkaar gegamed en lol gemaakt. Hij vond het niet meer dan normaal om hem te helpen. Zijn Britse vriend wilde zo graag die Battlepass kopen en niet wachten tot hij genoeg saldo had. Dat begreep mijn teamgenoot maar al te goed en daarom besloot hij het geld over te maken.
Gescamd
Het is makkelijk om degene die in goed vertrouwen geld overmaakt de schuld te geven. Dit gebeurt dan ook regelmatig. Ouders worden boos, leeftijdsgenoten vinden het een domme actie. Maar eigenlijk gaat het om de scammer. Het is gemeen dat iemand een vriendschap en vertrouwensband opbouwt met als doel de ander op te lichten. Het is misleidend dat iemand zich anders voordoet dan hij in werkelijkheid is. Ik vind het krom dat mijn teamgenoot wordt weggezet als naïef en stom. Alleen omdat hij zo aardig was om iemand, die hij vertrouwde, te helpen. Het zou logischer zijn als hij begrip en steun had ontvangen en dat elke vorm van schuld en boosheid gericht was op de oplichter.
De blog Gescamd is het tweede deel uit de blogserie Oplichting binnen game communities en is geschreven door de 15-jarige scholier en gamer Bas.
De complete blogserie lezen?
SocialmediaIMPACT is gespecialiseerd in mediawijsheid, social media en aanpak cyberpesten en verzorgt teamtrainingen, ouderavonden en gastlessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO.