Online opgelicht: gratis V-bucks

online opgelicht gratis v-bucks 1

Je ontvangt op YouTube een advertentie met gratis V-bucks. Het kanaal waar je naar kijkt is betrouwbaar, dus je denkt dat het wel goed zit. Je bent al weken aan het sparen voor die ene skin en met die paar honderd extra V-bucks heb je je doel bereikt. Je klikt op de link en vult je gegevens in. Je ontvangt een bericht: “Gefeliciteerd, de gratis V-bucks zijn bijgeschreven op je account.” Je logt snel in om de felbegeerde skin te kopen. Maar het lukt niet. Je probeert het opnieuw en langzaam dringt het tot je door dat je opgelicht bent. Je account is gehackt.

De blog Online opgelicht: gratis V-bucks is het derde deel uit de blogserie Oplichting binnen game communities en is geschreven door de 15-jarige scholier en gamer Bas.

Gehackt

Het gebeurt nog wel eens: een account dat gehackt is. Soms is duidelijk waarom, maar soms weet je niet hoe het komt. Dan vraag je je af: “Hoe is deze persoon aan mijn wachtwoord gekomen?” In het laatste geval heb je waarschijnlijk op een onbetrouwbare link geklikt of is de software van de app die jij gebruikt gehackt door criminelen. Dan circuleren lijsten met inloggegevens online, vaak op het dark web. Ook komt het voor dat inloggegevens worden aangeboden binnen game communities op Instagram of sites zoals E-bay en Marktplaats. Voor een klein bedrag kun je deze opkopen. In blog Scammers in game communities kun je hier meer over lezen.

Gratis V-bucks: voor niets gaat de zon op

Ook zijn er sites die er betrouwbaar uitzien, maar dat niet zijn. Een voorbeeld hiervan is een V-bucks generator. Zij adverteren binnen game communities. Het is natuurlijk niet logisch dat een website V-bucks weggeeft, zonder tegenprestatie. Voor niets gaat de zon op. Ga er maar van uit dat het een scam is. Vooral jongere kinderen trappen hierin. Zo ook in de aflevering van het NOS Jeugdjournaal Siem werd opgelicht toen hij gratis V-bucks wilde.

online opgelicht gratis v-bucks - item nos journaal

Video: NOS Jeugdjournaal – Siem werd opgelicht toen hij gratis V-Bucks wilde

Ben jij al eens gehackt? Doe de check

Wil jij controleren of je eigen inloggegevens zijn gestolen en mogelijk op het web rondzwerven? Dan kun je terecht op de websites Haveibeenpwned.com en Politie.nl

Veilig online

Als je meer wil weten over het beschermen tegen internetcriminaliteit, dan zijn de websites van Veilig Internetten en de Consumentenbond de moeite waard.

 


De blog Online opgelicht: gratis V-bucks is het derde deel uit de blogserie Oplichting binnen game communities en is geschreven door de 15-jarige scholier en gamer Bas.

De complete blogserie lezen?

  1. Scammers in game communities
  2. Gescamd
  3. Online opgelicht: gratis V-bucks

SocialmediaIMPACT is gespecialiseerd in mediawijsheid, social media en aanpak cyberpesten en verzorgt teamtrainingenouderavonden en gastlessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO.