Volgers op social media: hoe ga je daarmee om?
Social media zijn uitstekende tools om bestaande vriendschappen te onderhouden en te versterken. Ook bieden ze de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten, die je in real life niet gauw tegen zou komen. Het is een laagdrempelige manier om je sociale netwerk uit te breiden. Maar hoe weet je nou of een online sociaal contact ook daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn?
We hebben allemaal te maken met aanvragen van onbekende volgers op social media. Hoe je daarmee omgaat is sterk afhankelijk van de context van het social medium en de doelen die je voor ogen hebt. Gebruik je bijvoorbeeld Facebook om in een beperkte vriendenkring privé berichten te delen, dan zul je niet gauw een onbekende toelaten. Heb je een bedrijf waarvoor je een Facebook pagina hebt aangemaakt, dan zijn onbekende volgers juist welkom. Maar hoe zit het dan met jongeren?
Jongeren worden veelal geadviseerd om geen onbekende mensen toe te laten in hun online netwerk. Terwijl nieuwe online contacten in de ogen van een jongere wel degelijk waarde kunnen toevoegen. En niet alleen omdat nieuwe volgers ook meer likes, comments en status opleveren.
Zorg dat je weet met wie je te maken hebt
Het advies aan jongeren om hun profiel af te sluiten en niet met onbekenden te linken komt veelal voort uit privacy overwegingen en negatieve online ervaringen. De meeste jongeren gebruiken social media voor privé doeleinden. Met het accepteren van nieuwe volgers op social media geven ze direct toegang tot hun privéleven. Daarbij kan iedereen zich op social media een andere identiteit aanmeten. Er hangen nu eenmaal groomers, cyberpesters, trollen en afpersers rond op het net. Gelukkig weten de meeste jongeren dit wel. Maar niet iedereen vindt dat een reden om zijn profiel op slot te zetten en de onbekende buitenwereld te weren. Daarom is het sowieso handig dat jongeren weten hoe ze kunnen checken of iemand is wie hij zegt te zijn.
Onbekende volgers op social media
Word je online benaderd door een onbekende en overweeg je die toe te laten in je privé netwerk? Loop dan even de volgende stappen na. Bedenk wel dat deze stappen geen 100% uitsluitsel geven. Zolang je iemand nog niet in het echte leven hebt ontmoet, kun je nooit met zekerheid zeggen of diegene te vertrouwen is. Het blijft belangrijk dat je een reserve inbouwt met wat je online deelt met een onbekende.
1. Check de profiel foto
Download de profielfoto of kopieer de URL van de profielfoto van betreffend persoon. Ga vervolgens naar Google Afbeeldingen en klik op het fototoestelletje in de zoekbalk. Klik daarna op afbeelding uploaden of afbeeldings-URL plakken. Nadat Google de zoekresultaten weergeeft, weet je of de foto ook onder een andere naam online staat. Deze methode is niet 100% waterdicht, omdat foto’s van privé profielen niet in Google Afbeeldingen terecht komen. Er komt dus niet altijd een match uit.
2. Check de naam
Google de naam van de persoon en kijk welke informatie naar boven komt. Check ook op andere sociale netwerken of de naam voorkomt. Meestal is iemand op meerdere sociale netwerken actief.
3. Check de volgers
Check of de persoon veel of weinig volgers heeft en wie de volgers zijn. Zijn het overwegend jongens/mannen of alleen meisjes/vrouwen? Zijn het leeftijdsgenoten van de persoon? Zitten er bekenden tussen?
4. Check de berichten en beelden in het account
Bekijk de berichten en foto’s van de persoon. Kijk naar het taalgebruik of dat overeenkomt met het taalgebruik binnen jouw vriendenkring. Welke foto’s en video’s deelt de persoon? Wat vind je ervan? Hoeveel likes en comments krijgen de geposte foto’s en berichten? Hoe vaak worden zijn of haar berichten gedeeld? Zijn de foto’s getagd? Welke foto’s liket deze persoon? Wat vind je van de comments die hij of zij geschreven heeft onder berichten en foto’s van anderen?
Check een aantal geplaatste foto’s via Google Afbeeldingen (zie onder 1. Check de profielfoto)
5. Bij twijfel, niet volgen
Voel je enige twijfel? Niet linken. Raadpleeg een vriend(in).
6. Eenmaal online, altijd online
Denk na voordat je informatie deelt op social media. Post je een foto, bedenk dan hoe het zou zijn als die foto samen met jouw naam op de voorpagina van een landelijke krant zou staan. Niet ok? Dan niet plaatsen. Dit geldt natuurlijk ook voor video’s, livestreaming, teksten en persoonsgegevens, zoals je telefoonnummer. Als je een bericht of foto online deelt, dan is het voor de ontvanger eenvoudig te kopiëren en te delen. Je hebt er geen grip meer op. Eenmaal online, is een bericht of foto lastig te verwijderen.
SocialmediaIMPACT is gespecialiseerd in mediawijsheid en verzorgt teamtrainingen, ouderavonden en gastlessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO.