Impressie ouderavond

Impressie-ouderavond

Impressie ouderavond: blijf in gesprek met je kind

Een krakende piep schalde door de schoolhal. “Wie herkent dit geluid?” Met deze vraag trapte Klaartje Schungel van SocialmediaIMPACT de ouderavond over Pubers, smartphones en social media af. Het bleek de toon te zijn die je nog niet zo heel lang geleden hoorde als je inbelde op het internet. Ook liet Klaartje opnames zien van Frans Bromet van 1998. Hierin vraagt hij mensen of ze een mobiele telefoon zouden willen hebben. Het was grappig om te horen hoe resoluut ze de mobiele telefoon afwezen als onnodig, onhandig en onwenselijk, omdat je dan de hele tijd bereikbaar zou zijn.

Deze introductie illustreerde hoeveel er in korte tijd is veranderd. Hoe ingeburgerd de mobiele telefoon, toegang tot internet en social media zijn. Uiteraard heeft deze verandering positieve en negatieve kanten. Voor onszelf maar ook voor onze kinderen. Klaartje benadrukte dat de smartphone en social media, waardevol zijn voor de sociale contacten van kinderen en hun identiteitsvorming. Ze beleven veel lol op met name Whatsapp, Instagram en Snapchat. Bovendien hebben kinderen door middel van internet toegang tot allerlei informatie, wat hun wereld vergroot.Impressie ouderavondPermanente aanwezigheid smartphone

Deze voordelen van internet, social media en de smartphone worden, als je het ouders vraagt, maar ten dele gezien. Zij irriteren zich vooral aan de permanente aanwezigheid van de smartphone en de hoeveelheid tijd die kinderen op het internet doorbrengen. Ook vrezen ouders de makkelijke toegang tot geweld, porno en sexting.

Klaartje tackelt het merendeel van deze nadelen en angsten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een belangrijk deel van de jongeren geen ernstige hinder of ernstige last ondervindt van smartphone gebruik of sociale media. Deze groep heeft overwegend positieve ervaringen op internet en sociale media. Zoals het onderhouden van vriendschappen, samen gamen en delen van leuke video’s. En daar hoort ook bij dat ze online kunnen samenwerken voor school, bijvoorbeeld via FaceTime of Skype. Er is daarentegen een groep jongeren die wel negatieve effecten ondervindt. Die groep heeft extra zorg en begeleiding nodig. Het is daarom van belang om goed naar de ontwikkeling van je eigen kind te kijken.

Duidelijke afspraken maken én nakomen

Ook ontzenuwde Klaartje een aantal beweringen aan de hand van recent onderzoek. Zo is multitasken echt niet bevorderlijk voor je concentratie en hoort een telefoon niet naast je bed. Ook blijkt dat de constante afleiding van de smartphone en social media schoolprestaties wel degelijk negatief beïnvloedt. Handig om te weten als je weer eens in discussie bent met je kind. Bovendien wordt er wel degelijk online gekwetst. Daarom is het belangrijk dat wij, ouders, grenzen stellen en afspraken maken over het gebruik van internet en de smartphone.

Blijf in gesprek met je kind

Er zijn handige apps, zoals Forest, waarmee je kind de telefoon even on hold kan zetten om gericht te focussen op het huiswerk. Dit zorgt voor een stukje bewustwording over het afleidende effect van de telefoon en helpt gelijk bij het leren. Maar Klaartje adviseert ons ook minder te mopperen en in plaats daarvan belangstelling te tonen. Die benadering biedt ruimte om te praten over wat zich buiten ons gezichtsveld online afspeelt en hoe onze en andere kinderen zich online gedragen. Of dat nou positief of negatief is. Alleen dan kan je als ouder iets betekenen.

Impressie ouderavond: evaluatie

Uit de enquête van het bestuur van de Oudervereniging, blijkt dat de ouders zeer tevreden waren over de inhoud, tips, ruimte voor discussie en sfeer van de ouderavond die we afgesloten hebben met een gezellige borrel. Met dank aan Klaartje Schungel.

Marieke Heeneman

 

Deze impressie ouderavond “Pubers, smartphones en social media” is geschreven door Marieke Heeneman. Zij is voorzitter van de oudervereniging en heeft haar eigen kookblog Sal-t waarin zij haar lezers verrast met bijzondere recepten, korte persoonlijke blogs en foto’s van smaakvol opgemaakte tafels.

 


SocialmediaIMPACT organiseert ouderavonden voor het basis- en voortgezet onderwijs. Wilt u zelf een ouderavond organiseren bij u op school? Neem contact op voor meer informatie:

contact