Doe de multitask test

doe-de-multitask-test

In het blog Iedereen kan multitasken, toch? heb ik uitgelegd dat onze hersenen niet kunnen multitasken. Onze hersenen switchen namelijk razendsnel tussen denktaken en kunnen ze niet tegelijkertijd uitvoeren. Hoe complexer de taak, hoe langzamer we worden en hoe meer fouten we beginnen te maken. Dit gebeurt ook tijdens het maken van huiswerk. Als je tussendoor snel even je Insta feed checkt, verlies je direct aan tijd en kwaliteit. Je doet langer over je huiswerk terwijl de kans op slechtere schoolprestaties toeneemt. Toch denken veel mensen dat het allemaal wel meevalt. Doe de multitask test en je zult merken dat een relatief eenvoudige opdracht al tot vertraging en fouten leidt.

Doe de multitask test voor twee personen

De multitask test voer je uit met twee personen. De test is heel geschikt om samen met tieners te doen. Thuis of tijdens een les op school.

Ter voorbereiding heb je nodig:

  • 1 smartphone of stopwatch
  • 1 vel papier
  • 1 pen

Instructie

Je werkt in duo’s. Eén persoon neemt de tijd op met de stopwatch, de ander schrijft. Draai daarna de rollen om.

  • Stap 1: Persoon A schrijft in hoofdletters eerst het woord MULTITASKING op. Daarna schrijft hij direct onder het woord MULTITASKING 1 t/m 12 op. De 1 komt recht onder de M, de 2 komt recht onder de U, de 3 recht onder de L etc.. Persoon B timet het hele moment en schrijft op hoe lang persoon A erover heeft gedaan.
  • Stap 2: Als Persoon A klaar is, draait hij het vel om zodat hij niet kan spieken.
  • Stap 3: Persoon A schrijft nu eerst de HOOFDLETTER M op en zet vervolgens de 1 eronder. Daarna de hoofdletter U met de 2 eronder. Daarna de L met de 3 eronder etc. Persoon A werkt per letter en cijfer van boven naar beneden. Persoon B timet het hele moment en schrijft op hoe lang persoon A erover heeft gedaan.
  • Stap 4: Klaar? Nu is persoon B aan de beurt om te schrijven en timet persoon A. Doorloop bovenstaande drie stappen.
  • Stap 5: Bespreek de resultaten. Wat gebeurde er tijdens het uitoefenen van de test? Wat merkte je? Is er verschil in tijd tussen stap 1 en 3? Maakte je meer fouten in stap 3 dan in stap 1?

doe-de-multitask-test

Een ding tegelijkertijd

De meeste mensen die deze test uitvoeren, merken dat ze de eerste stap snel en foutloos doorlopen. Maar tijdens stap 3 ontstaat vertraging, doordat je hersenen moeten schakelen tussen letters en cijfers. Ook is de kans op het maken van fouten groter. Zo schrijven sommigen een getal waar een letter hoort te staan of slaan ze een letter of cijfer over. Deze test maakt je ervan bewust dat je hersenen domweg tijd nodig hebben tijdens het schakelen, hoe eenvoudig de taak ook is. Je ervaart dat je sommige zaken beter niet tegelijkertijd kunt doen. Zoals youtuben tijdens het huiswerk en whatsappen in het verkeer.

 


SocialmediaIMPACT is gespecialiseerd in mediawijsheid en verzorgt teamtrainingen, ouderavonden en gastlessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO.