Dossier Instagram

dossier instagram

Instagram account @socialmedia.impact

Alle artikelen waarnaar verwezen wordt in het Instagram account @socialmedia.impact zijn hieronder te vinden (link in de bio)! Overige posts die niet opgenomen zijn in het “Dossier Instagram” kun je bekijken op @socialmedia.impact

Dossier Instagram schooljaar 2022 – 2023


4 november 2022 – Tip voor ouders & leraren: de wekelijkse podcast Mediamomentje van Jorick Scheerens en zijn 4 dochters. Hierin gaat hij in gesprek met zijn dochters over verschillende media-onderwerpen, hoe het precies werkt, wat ze er leuk aan vinden en hoe ze omgaan met lastige situaties. 

mediamomentje-instagram


12 oktober 2022 – NIEUW BLOG – Smartwatches op de basisschool: toestaan of verbieden? Ineens vallen ze op: de smartwatches en GPS-horloges die steeds meer basisscholieren om hun pols dragen. Niks aan de hand, zou je zeggen. Totdat blijkt dat de wearables als afluisteraparatuur ingezet worden en zorgen voor afleiding tijdens de les. Wat moet je ermee als school? 

Smartwatches-toestaan-of-verbieden


21 september 2022 – NIEUW BLOG – Online ergernissen van basisscholieren Kinderen beleven van alles in de online wereld: leuke, maar ook minder leuke dingen. Soms lopen ze tegen situaties op waar ze echt last van hebben. Maar dat is niet nodig, want een heleboel daarvan is eenvoudig te voorkomen. Wat kun je doen als school of ouder?

online ergernissen van basisscholieren


15 september 2022 – NIEUW BLOG – Stickerbommen en spammen in appgroepen Er is ruzie in de appgroep van groep 7. Vanochtend heeft een van de leerlingen een stickerbom laten ontploffen. Wat moet je hiermee als school?

stickerbommen en spammen in de appgroep


8 september 2022 – TIP voor ouders, leerkrachten en docenten: TikTok is superleuk, verslavend en door de werking van algoritmen niet zonder risico’s. Hoe het precies zit legt Arjan Lubach uit in het fragment TikTok – Bezorgde Boomers van de Avondshow.


7 september 2022 – TIP voor in de klas (PO/VO onderbouw). Gebruik de video: “Grapje! Moet toch kunnen?!” als inleiding voor een groepsgesprek. Wanneer is iets nog grappig en wanneer wordt het pesten? De video is beschikbaar gesteld voor de Week tegen Pesten (26 t/m 30 september)

Grapje moet toch kunnen


Dossier Instagram schooljaar 2021 – 2022

8 maart 2022 – De sfeer tijdens TikTok Battles kan bedreigend zijn. Sommige kinderen voelen zich onder druk gezet om gifts te doneren, waar ze voor betalen. Meer info hierover vind je in de reportage: De waarheid over TikTok Live Battles van NOS Stories en gesprekstips vind je in het artikel TikTok, influencers en gifts van Bureau Jeugd & Media

Tik-Tok-live-battles


6 maart 2022 – Themaweek NPO Zapp: Er zijn grenzentip voor kinderen, jongeren, ouders en onderwijsprofessionals


2 februari 2022 – Radio 1 België – De Wereld van Sofie – Het hoe en waarom van online haat Catherine Van de Heyning: “Cyberpesten is een fenomeen dat we steeds meer zien oprukken door sociale media”

Het hoe en waarom van online haat


30 november 2021 – Congres Act4respect – “Foto’s lekken niet uit. Foto’s achtervolgen mensen niet. Het zijn mensen die dit doen.” Marijke Naezer over dubbele moraal en victimblaming door plegers van online misbruik


26 november 2021 – Onderzoek online identiteit en gedrag jongerende Belgische organisatie Pimento heeft een uitgebreid onderzoek over de online leefcultuur van jongeren gepubliceerd. Het onderzoek is afgenomen onder Vlaamse jongeren (14-18 jaar) in het voortgezet onderwijs. Met handige infographics.

onderzoek pimento


19 november 2021 – Dag vol gedrag 12.01.2022 Werk je in het onderwijs, zorg of sport en heb je zin om je een hele dag onder te dompelen in het thema Gedrag? Geef je dan op voor de Dag Vol Gedrag van Windesheim op 12 januari 2022


12 november 2021 – #skiponlineshaming – ” Zelf shine nemen door iemand te shamen straalt helemaal niet mooi” bron: Tur G – Screenshot


11 november 2021 – Interview JEPzine – Jongeren online – het is net de echte wereld


10 november 2021 – Het online seizoen is weer begonnen! Meer info over online trainingen en ouderavonden van Social Media Impact


8 november 2021 – Week van Respect 8 – 14 nov. Opening Week van Respect georganiseerd door Respect Foundation.


7 november 2021 – Campagne Veiliginternetten.nl – Denk 2x na voordat je deelt. 1x voor jezelf. 1x voor een ander

LIB denk2xnavoordatjedeelt


12 oktober 2021 – BLOG Hoe Squid Game het klaslokaal binnendringt 


24 september 2021 – Week tegen Pesten


16 september 2021 – BLOG – Buitensluiten op Social Media


Dossier Instagram schooljaar 2020 – 2021

16 juli 2021 – Social Media en de veilige school – cursus Inzicht in de digitale wereld van jongeren


6 juli 2021 – Safe the date Special Media Awards gaan door (5 november)!


8 juni 2021 – Onderzoek Week voor de gezonde jeugd 2021 – digitale media als welkome uitlaatklep. Broodnodige contacten sterken de mentale gezondheid.


16 mei 2021 – At home in our smartphones – onderzoek UCL – we dragen onze devices overal mee naar toe, zoals een slak zijn huisje met zich meedraagt. Onze smartphones voelen als een thuisbasis.


10 mei 2021 – BLOG Lichamelijke effecten langdurig schermgebruik – steeds meer kinderen zien slechter maar ondervinden ook andere fysieke klachten


Meer verdieping naast het Dossier Instagram?

Wil je meer weten over social media, kinderen en jongeren en de opvoed vraagstukken waar ouders, onderwijsprofessionals én jeugdprofessionals antwoord op willen hebben? Lees dan de blogs van Social Media Impact.


SocialmediaIMPACT is gespecialiseerd in mediawijsheid, social media en aanpak cyberpesten en verzorgt teamtrainingenouderavonden en gastlessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO.